امروز در آلینداس می خواهیم در رابطه با یکی دیگر از قطعات مهم صنعتی صحبت کنیم. حتما قبلا نام این قطعه را شنیده اید . اینورتر یا به زبان شیرین فارسی معکوس کننده !! . اما آن که چی را معکوس می کند؟؟ چرا معکوس می کند ؟؟ چگونه این کار را انجام می دهد ؟؟ چه مدل ها و انواعی دارد ؟؟ پاسخ تمامی سوالات مرتبط با اینورتر را در قالب سری مقالات آلینداس دنبال کنید.
معرفی اینورتر
در ساده ترین تعریف ، مبدل جریان مستقیم به جریان متناوب را اینورتر می نامند. مدار آن از قطعاتی تشکیل شده است که قابلیت دارند جریان و ولتاژ DC ( جریان مستقیم ) را به AC ( جریان سینوسی ) تبدیل کنند. دقیقا کار برعکس یکسوکننده ها را انجام می دهد. ولتاژ خروجی می تواند در فرکانس ثابت یا متغیر ، یک مقدار ثابت یا متغیر داشته باشد. شکل موج های ولتاژ خروجی در اینورتر ایده آل باید سینوسی باشد اما در مواردی موج تولیدی توسط آن ها یک موج مربعی است که میتوان با استفاده از فیتلرهای مخصوص (سلف و خازن) آن را به موج سینوسی تبدیل کرد.
کاربرد اینورتر ها :
این قطعه صنعتی به طور گسترده ای در صنعت به کار می رود. ورودی آن ها می تواند یک باطری ، سلول زغالی ، سلول خورشیدی و یا هر منبع مختلف دیگری باشد. آن ها در یک نوع دسته بندی از لحاظ کارکرد به نوع تکفاز و سه فاز تقسیم می شوند. خروجی اینورتر در حالت تکفاز معمولا به صورت زیر است :
120 ولت در فرکانس 60 هرتز
220 ولت در فرکانس 50 هرتز
115 ولت در فرکانس 400 هرتز
در مدل های سه فاز توان بالا نیز ، خروجی ها از قبیل زیر خواهند بود :
220 / 380 در فرکانس 50 هرتز
120 / 208 ولت در فرکانس 60 هرتز
115 / 200 ولت در فرکانس 400 هرتز
بحثي كه هميشه در الكترونيك صنعتي مطرح بوده و هست تبديل يك ولتاژ dc به يك ولتاژ ac است. بدین جهت این قطعه از محبوبیت خاصی برخوردار شده و داراي رنج وسيعي از كاربردهاي مختلف می باشد كه تعدادي از آن ها را در زیر ذكر مي كنيم :
1 – در خط ولتاژ AC : خيلي از مواقع دسترسي به يك منبع dc مثل باتري آسان است و وجود دارد اما يك خط ولتاژ AC مورد نياز است مانند سیستم اتومبيل.
2 - كوره هاي القايي : کاربرد دیگر اينورترها این است که در تبديل يك توان AC با فركانس پائين به يك توان AC با فركانس بالا مورد استفاده قرار مي گيرند. اين ولتاژ فركانس بالا در كوره هاي القايي کاربرد دارد. به اين ترتيب كه ابتدا توان AC را به DC يكسو كرده و سپس توسط اينورتر به توان AC فركانس بالا تبديل ميكنند.
3 - منابع تغذيه بدون وقفه (UPS) : در انواع مختلف UPS ها ، جهت تبديل توان باتري ها به يك توان AC ، استفاده می شوند.
4 - درايورهاي فركانس متغير : يك درايو فركانس متغير، سرعت عملكرد يك موتور AC را به كمك كنترل كردن ولتاژ و فركانس به صورت همزمان تنظيم ميكند.
5 - در سيستم انتقال توان HVDC : در اين سيستم ، ابتدا توان AC به DC تبديل ميشود. اين توان DC با ولتاژ بسيار بالا به وسيله خطوط انتقال به مقصد مي رسد. در محل گيرنده، اين توان DC دوباره به مقدار AC تبديل ميشود.
6 - استفاده در پنل هاي خورشيدي : پنل هاي خورشيدي داراي خروجي DC هستند كه با استفاده از اينورترها اين توان تبديل به AC ميشود.
در مقاله بعدی در آلینداس ، به توضیح در مورد نحوه عملکرد و مدار کار اینورتر خواهیم پرداخت و با تقسیم بندی های دیگر آن آشنا می شویم.
پس همچنان با سری مقالات آلینداس همراه باشید.