هر روزه مواد زیادی در پروسه های صنعتی در لوله ها و مخازن جابه جا میشوند به عنوان مثال مایعاتی مثل شیر , آب یا نفت و موارد گازی شکل مانند گازهای طبیعی یا گازهای شیمیایی. زمانیکه این مواد در پروسه های دمایی مختلفی قرار میگیرند نیاز به سنجش دمای آنها در این فرایندها وجود دارد. یکی از پرکاربردترین روش ها برای این سنجش اندازه گیری به کمک مقاومت است. دما به عنوان یکی از پارامترهای فیزیکی نقش مهمی را ایفا میکند. دما یکی از مهم ترین متغیرهای اندازه گیری در پروسه های اتوماسیون صنعتی به شمار می آید.
برای اندازه گیری دما در صنعت از دو روش غیر تماسی و تماسی استفاده میکنیم.
روش غیر تماسی :
این روش از نور مادون قرمز استفاده میکند. به عنوان نمونه در بالای یک مخزن قرار میگیرد و بدون تماس میتواند دما را اندازه گیری کند. این مدل قیمت معمولا بالایی دارد ولی در جایی که دما به شدت بالاست برای خراب نشدن و اسیب ندیدن سنسور از این مدل استفاده میشود.
روش تماسی :
این مدل دارای دونوع سنسور ترموکوپل و آر تی دی است.
1# انواع سنسور دما :
1-1# سنسور دما ترموکوپل (TH)
ترموکوپل دو فلز با دو جنس مختلف را بهم متصل میکند که به علت اختلاف ضریب انتقال حرارت این دو فلز در طرف دیگر یک ولتاژ ضعیف ایجاد میکنند که معیاری برای اندازه گیری دما است. ترموکوپل ها انواع مختلفی مانند نوع J , K , T , E دارند. تفاوت آنها در جنس فلزهایی است که در آنها استفاده میشود. معمولا دقت دماسنج های ترموکوپلی حدود 1 درجه سانتی گراد میباشد. در سنسور ترموکوپل به ازای دماهای مختلف و اندازه گیری اختلاف ولتاژ خروجی یک نمودار رسم میشود که ولتاژ خروجی را بر حسب تغییرات دما نشان میدهد. قسمتی از این نمودار که تقریبا خطی است ناحیه کاری مناسب سنسور دمایی را نشان میدهد. بدیهی است که هر مدل محدوده دمایی و قیمت خاص خودش را دارد.
1-2# سنسور دما آر تی دی (RTD)
ترمومترها به صورت کلی شامل قلافی به نام ترموول هستند. ترموول در حقیقت محفظه قرارگیری المان اصلی اندازه گیری کننده دما است. این المان صرفا برای قرارگرفتن در محل سنجش دما استفاده میشود و خود سنسور درنوک آن قرارمیگیرد. امروزه سنسورهای مقاومتی برمبنای تکنولوژی نوار باریک ساخته میشوند.
مقاومت های پلاتینی که با نام PT100 شناخته میشوند بیشترین کاربرد را دارند. یک مسیر بسیار نازک که از فلز پلاتین فشرده شده ساخته شده در بدنه سرامیکی قرار میگیرد و زمانیکه ولتاژ به دو سر آن اعمال میشود و جریان در این مقاومت الکتریکی به حرکت در می آید به این معناست که الکترون ها در ساختار این فلز درحال حرکت هستند.
مقاومت اندازه گیری کننده در یک مدار الکترونیکی ارزیابی میشود که نام این واحد ترانسمیتر دما است.
ترانسمیتر دما این مقاومت را به یک سیگنال الکتریکی استاندارد تبدیل میکند و همچنین نمایشگر این ترانسمیتر مقدار دمای فعلی را به ما نشان میدهد و قادر است هرگونه قطع بودن و یا صدمه ای را در سنسور تشخیص دهد.
ترمومترهای مقاومتی به همراه سنسورهای ساخته شده با پلاتین مزایای زیادی از جمله سطح بالای دقتی و پایداری دراز مدت اندازه گیری دارد.
این سنسور از یک مقاومت متغیر با دما استفاده میکند تا بتواند از روی تغییر مقاومت , تغییر دما را بدست آورد. سنسورهای دمایی آر تی دی در انواع مختلف دوسیمه , سه سیمه و چهار سیمه موجود هستند. مدل چهار سیمه گران قیمت و مدل دو سیمه دقت پایینی دارند به همین علت عمدتا در صنعت از سنسور آر تی دی سه سیمه استفاده میشود. این سنسور زمان پاسخ و همچنین دقت بهتری نسبت به سنسور ترموکوپل دارد. دقت سنسور های آر تی دی 0.1 درجه سانتی گراد است.
1. انواع سنسور دما آر تی دی :
- PT100
- PT1000
- NTC
در هر دو سنسور آر تی دی و ترموکوپل به دلیل کم بودن تغییرات ولتاژ ما باید از یک تقویت کننده یا Amplifier استفاده کنیم.
3# مواردی که باید برای کاربرد مورد نظر خود بدانید :
- نوک دما سنج
- اندازه رزوه
- جنس
- قطر و طول میله
میتوانید برای اطلاعات بیشتر ازمحصولات آلینداس و دیدن انواع سنسورها با ما در تماس باشید مشاورین ما در ساعات اداری پاسخگوی سوالات شما هستند . شما می توانید نظرات و پیشنهادات خود را جهت بهبود کیفیت شرکت آلینداس با ما اشتراک بگذارید.