انکودر, تایمر امرن

انواع انکودرها

انواع انکودر

انکودر ها تجهیزات صنعتی هستند که میتوانند حرکت دورانی یا خطی را به سیگنال های الکتریکی تبدیل کنند.

سیگنال های الکتریکی هم میتوانند از نوع آنالوگ , جریانی یا ولتاژی باشند هم میتوانند از نوع پالس باشند. همچنین خروجی برخی از این انکودر ها به صورت سینوسی و کسینوسی هم هست.

به صورت کلی انکودرها را میتوانیم در دسته بندی های مختلف تقسیم بندی کنیم :

 

1# ساختمان درونی :

این انکودرها به دو دسته نوری و مغناطیسی تقسیم میشوند.

2# ساختار:

آیا حرکت چرخشی را به سیگنال الکتریکی تبدیل میکند که انکودرهای متداول در بازار هستند یا حرکت های خطی را به سیگنال های الکتریکی تبدیل میکند که در اصطلاح به این نوع انکودرها LVD ها یا خط کش های صنعتی گفته میشود.

نوع خروجی انکودرها :

یک خروجی داشته باشند خروجی a یا خروجی a و b و … خروجی ها به دو نوع absolute و incremental  تقسیم میشوند.

برندهای مختلفی در سراسر دنیا انکودرها را تولید میکنند که اگر متمرکز بشویم در بازار ایران متاسفانه با جنس های دست چندم چینی مواجه میشویم که مورد تایید مهندسین و صنعت گران داخلی نیستند.

مجموعه آلینداس با توجه به رفع نیاز این مشکل نمایندگی اصلی برند امرن (Omron) را در ایران گرفته است.

امرن (Omron) یک برند ژاپنی است که تمام استانداردها را به طور کامل دارد و علاوه بر استانداردها مجموعه آلینداس زمانیکه این محصولات را ارائه میکنند 2 تا 3 سال گارانتی بعد از این محصولات را ارائه میدهد.

انواع انکودرها

3# انواع انکودر های برند امرون (Omron) :

برای تهیه انکودرها باید مولفه های مختلفی را مورد نظر قرار بدهید مانند absolute یا incremental بودن , نوع شفت , قطر بدنه تعداد پالس های خروجی و …

نوع دیگری از انکودرها که خیلی در بازار متداول است  انکودرهایی هستند که به صورت هالو هستند یعنی خودشان شفت ندارند یعنی شفت موتور داخل انکودرقرار میگیرد و خروجی انکودرها مورد استفاده قرار میگیرد.

یکی از منحصر به فردترین مدل هایی که انکودرها میتوانند داشته باشند انکودرهای قابل برنامه ریزی هستند. به عنوان مثال زمانیکه شما میخواهید یک نوع انکودر را انتخاب کنید که با رزولوشن های مختلف به ما خروجی بدهد باید چند انکودر مختلف را انتخاب کنیم ولی با انتخاب انکودر با قابلیت برنامه ریزی به راحتی میتوانید رزولوشن های مختلف را روی یک انکودر تنظیم کنید.

انواع انکودر های برند امرن (omron)

 

4# نحوه برنامه ریزی :

برنامه ریزی آن بسیار ساده است. یک دستگاه جانبی دارد که این دستگاه برنامه ریزی آن را انجام میدهد. یک کابل کوچک دارد که یک سر آن usb و یک سر دیگر پورتی است که پشت همان دستگاه جانبی وصل میشود.

ویک نرم افزار ساده هم دارد که هنگام خرید این انکودرها عرضه میشود.

برنامه ریزی آن پیچیدگی ندارد شما نوع رزولوشنی که میخواهید را برای این انکودر تعیین میکنید و خروجی مورد نظر را میگیرید.

5# کاربرد انکودر ها در صنعت :

کاربردهایی که انکودرها در صنعت دارند میتوانند میزان سرعت , میزان چرخش , میزان جهت چرخش شفت را اندازه گیری کنند. در آسانسورها یا ماشین های چاپگر و … هم مورد استفاده قرار میگیرند و کاربردهای فراوانی دارند.

6# معرفی کلی انکودر ها:

انکودر ها یکی از تجهیزاتی هستند که در صنعت کاربردهای فراوانی دارد و در صنایع مختلف مانند صنایع آسانسور سازی و یا به صورت کلی در هر کارخانه یا مکانی که نیاز به کنترل سرعت و دور موتور داشته باشیم از انکودرها استفاده میکنیم.

خروجی انکودر ها سیگنال های دیجیتال یا پالس ها هستند و به plc ها یا درایوها که ابزار های کنترلی در صنعت هستند متصل میشوند.

به صورت کلی انکودر ها به دوسته absolute و incremental تقسیم بندی میشوند.

از متداول ترین انکودرها میتوانیم به انکودرهای نوری اشاره کنیم.

معرفی کامل انکودر ها

7# انکودرهای نوری به صورت کلی از سه قسمت تشکلی شده اند :

  • LED (چشمه های نور)
  • Slotted disc (صفحه دوار)
  • Photodiodes (دیود)

#7-1 صفحه دوار :

این صفحه دارای شیارهایی میباشد که هرچه تعداد این شیارها بیشتر باشد میزان دقت انکودرها افزایش پیدا میکند.

زمانیکه میگوییم یک انکودر با دقت 1024 داریم به این معنا و مفهموم میباشد که صفحه دوار ما در یک دور کامل یا 360 درجه 1024 پالس خروجی به ما میدهد یعنی 1024 شیار بر روی یک دور کامل انکودر قرار گرفته است.

انکودرها روی بدنه خود خروجی های مختلفی دارند مانند خروجی a که تعداد شیارهاست خروجی b که تفاوت آن با خروجی a این است که 90 درجه اختلاف فاز دارد و خروجی z یا o به این معناست که هر یک دورکامل که طی شود این خروجی یک پالس به ما میدهد.

برخی از انکودرها هستند که با نام صنعتی Linedrive معروف هستند که این انکودرها که علاوه بر خروجی های a , b و z not های این خروجی ها را نیز دارند.

وقتی شما یک انکودر تهیه میکنید یک تعداد سیم به عنوان خروجی روی آن قرار گرفته است که 3 عدد از این سیم ها که هم روی بدنه و هم روی کاتالوگ مشخص شده که هر سیم متناسب با چه کاربردی است.

سه عدد از این خروجی ها به عنوان مثبت و منفی ولتاژ تغذیه و شیلد کاربرد دارند و تعداد سیم های باقی مانده بیان کننده خروجی های a , b و z و not های آنها هستند.

انکودر های نوری

8# هنگام خرید انکودر باید به نکات و ویژگی های مختلفی توجه کرد :

  • قطر شفت
  • قطر بدنه
  • جنس بدنه (آلومینیوم – استیل – فولاد ضد زنگ و …)
  • طول سیم
  • میزان رزولوشن انکودر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *