PLC, رله امرن

انواع PLC

انواع plc

قبل از plc ها تابلو ها یا پنل های الکتریکی یا رله ای بودند که مدار را با توجه به نیاز خود میکشیدند و در آن از کنتاکتور  ,  رله و تجهیزات سوئیچینگ مختلفی استفاده میکردند که هم حجم تجهیزات خیلی زیاد بود و سیم بندی ها مشکلاتی به همراه داشت و اگر سیستم پاسخ درستی نمیداد مجبور بودند مجدد نقشه را چک کرده و اگر قصد تغییراتی در برنامه آن داشتند باید کل سیم بندی ها عوض میشد. عیب یابی آنها خیلی دشوار بود. حجم تابلو و دستگاه بسیار زیاد بود تما این دلایل باعث شد تا طراحی plc شکل بگیرد.

 

1# کار انواع plc چیست ؟

وسیله ای که از ورودی و خروجی ها و رله ها تشکیل میشود با این تفاوت که منطق بین ورودی و خروجی سیستم کنترلی از طریق کابل و سیم منتقل نمیشود اینکار از طریق نرم افزار یا software انحام میشود.

2# مزایا انواع plc :

  • صرف زمان کمتر
  • کم تر شدن فضا
  • کم شدن حجم سیم کشی
  • راحت شدن عیب یابی
  • راحتی انتقال داده
  • سریع تر شدن سیتم ها
  • سریع تر شدن واکنش ها
  • شبکه شدن Plc ها
  • امکان محاسبات پیجیده ریاضی

انواع plc

3# وظایف انواع plc :

پی ال سی ها رابطی بین ورودی و خروجی ها هستند. بدین معنا که یکسری ورودی به plc وصل و پی ال سی برمبنای برنامه ای که کاربر به آن داده تصمیم میگیرد که چه خروجی هایی را قطع و وصل کند.

در واقع میتوان گفت وظیفه plc به صورت ساده تر : ارتباط بین دو نقطه به شکلی که کاربر میخواهد. برنامه ای که داخل plc قرار میگیرد قسمت اصلی داستان است.

وظایف انواع plc

4# انواع زبان برنامه نویسی plc :

Plc با زبان های برنامه نویسی مختلفی نوشته میشود. پنج زبان اصلی برای برنامه نویسی plcوجود دارد عبارتند از : LADDER STRUCTURED TEXT SFC FBD IL از بین این پنج زبان بهترین و پرکاربردترین آنها زبان برنامه نویسی LADDER است. LADDER در لغت به معنای نردبان است.

انواع زبان برنامه نویسی plc

5# انواع برند plc :

Plc ها در برندهای مختلفی تولید میشوند و برندهای معتبری در زمینه plc در دنیا تولید دارند. مکانیزم کلی تولید plc ها و عملکرد آنها کاملا مشابه همدیگر است. از معتبرترین برندها در زمینه تولید plc عبارتند از :

  • امرن (ژاپن)
  • زیمنس (آلمان)
  • آلن بردلی (آمریکا)
  • اشنایدر (آلمان)
  • میتسوبیشی (ژاپن)

انواع برند plc

6# پرکاربردترین plc در ایران :

#6-1 مدل Mini plc :

Plc  ها در صنعت بنا به اینکه پروژه شما دارای چند io یا اصطلاحا چند ورودی و خروجی و نوع این ورودی و خروجی ها به شکلی باشد مورد استفاده قرار میگیرند.

در صنعت گروه خانواده های plc مختلفی وجود دارد. ساده ترین آنها Plc های mini یا اصطلاحا رله های قابل برنامه هستند.

ظرفیت ورودی و خروجی این مدل plc ها 10 عدد io که همه آنها از نوع دیجیتال است را ساپورت میکند.

6 عدد از این مقدار مربوط به ورودی های دیجیتال و 4 عدد که معموالا در ردیف پایین قرار دارد مربوط به خروجی های دیجیتال میباشد.

این Min plc ها برای کارهای سبک با تعداد io پایین طراحی شده است.

برنامه نویسی آن از طریق کابل , software یا توسط دکمه ها و LCD ای که روی آن تعبیه شده تا خطوط برنامه را ببینید و ورودی و خروجی ها را مانیتور کنید انجام میشود.

اگرچه این plc کوچک است اما برنامه های پیچیده و کاملی را میتوان با آن اجرا کرد.

مدل Mini plc

#6-2 مدل Compact plc :

اگر تعداد io های شما مقداری بیشتر شود و نیاز به plc ای داشته باشید که تعداد بیشتری io ساپورت کند باید از compact plc استفاده کنید.

این plc دارای 20 عدد io یا اصطلاحا 20 ورودی و خروجی است که در ردیف بالای آن ترمینال های ورودی (12 عدد) و در ردیف پایین ترمینال های خروجی (8 عدد) وجود دارد.

یک نرم افزار در این plc ریخته میشود که توسط یک کابل usb هاست ساده برنامه نویسی میشود و نیاز به کابل خاصی برای برنامه نویسی ندارد و به راحتی میتوانید برنامه ای که دارید را برنامه نویسی کنید و داخل plc انتقال دهید و plc بنا به برنامه شما عملکردی را نشان میدهد.

یک سوکت (D9) روی آن مشاهده میکنید که 5 پین در بالا و 4 پین در پایین دارد و از 9 پین تشکیل شده است که این سوکت , سوکت استاندارد بین المللی است.

بنا به اینکه plc شما قرار است به چه دستگاهی وصل شود شما باید از تعدادی از این 9 پین برای برنامه نویسی خود استفاده کنید. Plc compact قابلیت پذیرش io به تعداد 500 الی 600 عدد در مدل های کامل و پیشرفته را دارد.

مدل Compact plc

#6-3 مدل Plc ماژولار :

اگر تعداد io شما بالاتر برود و به کارت های زیادتری نیاز داشته باشید برای برنامه نویسی باید از plc ماژولار استفاده کرد. تک تک کارت های ورودی دیجیتال , خروجی دیجیتال , ورودی آنالوگ , خروجی آنالوگ و سایر کارت های دیگر در کنار هم ماژول به ماژول قرار میگیرند بهم کانکت میشود و تشکیل plc ماژولار را به ما میدهند. این نوع plc نیاز به یک کارت پاور دارد و این کارت ها از هم جدا هستن و با باز کردن زبانه ای که در بالای plc قرار دارد میتوانید کارت ها را از هم جدا کنید. کارت های مختلفی روی این plc وجود دارد از جمله :

#6-4 کارت power supply :

کارت اول تمام plc  های ماژولار از هر برندی کارت power supply است که تامین برق plc را انجام میدهد. شما میتوانید 220 ولت را به راحتی به ترمینال آن متصل کنید و این برق رسانی از طریق زبانه ای که کنار کارت قرار گرفته به سایر کارت ها نیز منقل میشود.

#6-5 کارت cpu :

مهمترین کارتی که در یک plc نقش اساسی را دارد کارت cpu یا پردازنده مرکزی آن است. در این کارت ماژول های محتلفی وجود دارد از جمله :

  • 9 پین برای ارتباط با hmi یا کامپیوتر
  • برنامه نویسی توسط usb هاست

#6-6 کارت آنالوگ :

در این کارت 8 آنالوگ input میتوانید به این کارت متصل و استفاده کنید. از طریق ترمینال هایی که روی این قرار دارد میتوانید سیم بندی این 8 ورودی آنالوگ را انجام بدهید. این کارت نسبت به کارت های دیگر کامل تر است. یک زبانه خاکستری رنگ در پایین ترمینال وجود دارد که اگر آن را به پایین بکشید و زبانه را جدا کنید ملاحظه میکنید که ترمینال ها به راحتی از هم جدا میشوند و شما میتوانید سیم بندی را در خارج به راحتی انجام دهید.

#6-7 کارت دیجیتال

#6-8 کارت دیجیتال output :

نوع این کارت رله ای است. اگر زبانه ترمینال این کارت را باز کنید رله های داخل آن با رنگ کرم را میبینید.

#6-9 کارت end cover :

یک کارت ساده برای اتمام کارت های ماژولار است و نقش خیلی مهمی را ایفا میکند.

این کارت باید به عنوان کارت آخر قرار بگیرد. زیرا اگر قرار نگیرد و خط باز بماند plc ارور و شما نمیتوانید برنامه نویسی خودتان را انجام بدهید.

نکات مهم : Plc های ماژولار قابلیت پذیرش 2 الی 3 هزار io را دارند و کارت ها کنار هم روی یک ریل قرار میگیرند.

اگر تعداد io های شما خیلی بیشتر شود کارت های مخصوصی در plc های مختلف وجود دارد که ریل ها را در کنار هم میچیند.

مثلا در یک مدل plc شما مجاز به تعداد محدودی از کارت ها هستید اگر کارت های شما بیشتر شود باید به ریل یا ردیف بعدی بروید.

 ارتباط ردیف بعدی با cpu شما توسط ماژول های واسط برقرار میشود که شما میتوانید تا چندین ریل را داشته باشید.

 

یک plc چند io را ساپورت میکند ؟

در plc ها با هر برندی این مورد متفاوت است. حتی در مدل های مختلف در یک برند نیز ممکن است متفاوت باشد.

میتوانید برای اطلاعات بیشتر ازمحصولات آلینداس و دیدن انواع plc ها با ما در تماس باشید مشاورین ما در ساعات اداری پاسخگوی سوالات شما هستند . شما می توانید نظرات و پیشنهادات خود را جهت بهبود کیفیت شرکت آلینداس با ما اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *