شرکت امرن (Omron) در زمینه تولید قطعات صنعتی سابقه طولانی دارد و محصولات این شرکت در ایران طرفداران زیادی دارند. شرکت امرن محصولات مختلفی نظیر تایمر امرن، منبع تغذیه امرن، سنسور امرن، رله امرن و بسیاری محصولات دیگر را تولید میکند. نمایندگیهای بسیاری در ایران به فروش محصولات این شرکت مشغولاند و در بسیاری از کارخانجات صنعتی و کارگاهها از این قطعات استفادههای فراوانی میشود.
تایمر امرن تنها یکی از محصولات این شرکت است که کاربردهای فراوانی دارد. اگر شما نیز قصد خرید یک تایمر برای سیستم اتوماسیون صنعتی خود را دارید در این مقاله با ما همراه باشید تا بیشتر با انواع تایمر و کاربردهای آن آشنا شوید.
قصد داریم اطلاعاتی مفید در مورد تایمرها انواع و کاربر آنها در اختیار شما قرار دهیم. پیشنهاد می کنیم برای مقالات آموزشی بیشتر در مورد تایمرها با قسمت مقالات سایت مجموعه آلینداس همراه باشید.
1# تایمر چیست؟
تایمر امرن یا رله زمانی مجموعهای از کلیدها است که از یک دسته کنتاکت های باز و بسته تشکیل میشود.
سیستم عملکرد تایمرها بدین شکل می باشد که همزمان با وصل جریان برق به منبع تغذیه آن، بر اساس تنظیمی که بر روی دستگاه صورت گرفته و پس از مدت زمان تعیین شده عمل کرده و کنتاکت های داخلی دستگاه تغییر وضعیت می دهند، بدین صورت که کنتاکت های بسته آن باز شده و کنتاکت های باز آن بسته می شوند.
یکی از راههای ساده برای کنترل دستگاه های برقی استفاده از کلید یا رله می باشد. به این ترتیب که هر زمانی نیاز به خروجی داشته باشیم کلید را روشن کرده و در غیر این صورت کلید را خاموش می نماییم.
در برخی از کاربردهای دستگاه نیاز است که بعد از تحریک شدن کلید خروجی بعد از مدتی فعال شود، در این شرایط می بایست از وسیله ای دیگر به نام تایمر استفاده شود.
تایمرها در انواع مختلفی تولید میشوند و هریک کاربرد مخصوص به خود را دارند و در یک زمینه مشخص مورد استفاده قرار میگیرند.
برخی تایمرها استفاده های صنعتی داشته و برخی دیگر استفاده های خانگی نیز دارند.
یکی از انواع تایمر امرن، تایمر های الکتریکی هستند که اين تايمرها يك كنتاكت باز و يك كنتاكت بسته دارند. ساختمان داخلي آنها از قطعات الكترونيكي همچون آی سي و ترانزيستور تشكيل میشود .
اساس كار تايمرها براساس زمان شارژ و دشارژ خازنها مي باشد. در اين تایمرها میتوانیم تنها با چرخاندن ولوم تنظيم زمان، تایم مورد نظر را با تغيير زمان شارژ يا دشارژ خازن تغيير دهیم.
1-1# تایمرها از نظر نوع دستگاه
۱- تایمرها یا کلیدهای زمانی آنالوگ
۲- تایمرها یا کلیدهای زمانی دیجیتال
و هر کدام یک از این دسته ها به سه دسته دیگر نصب روی ریل، پریز دار و نصب روی دیوار تقسیمبندی میشوند.
یک تقسیم بندی دیگر اینکه اگر برای ۶۰ دقیقه بخواهید یا روزانه یا هفتگی تایمر وجود دارد. که تنظیمات هر کدام مقداری متفاوت است و حتی مدل دیجیتال آن نرم افزار خاص خود را دارد.
2# انواع تایمر امرن (Omron)
تایمر امرن در انواع مختلفی تهیه و تولید میشود که باید بر اساس نوع دستگاه اصلی و تجهیزاتی که به تایمر نیاز دارد نوع مناسب را انتخاب کرد.
در انتخاب نوع تایمر بهتر است از یک متخصص کمک بگیرید. در ادامه به معرفی انواع تایمرهای امرن میپردازیم تا بتوانید از میان آنها بهترین نوع را انتخاب نمایید.
به طور کلی تایمرها را میتوان به دو دسته نقسیم کرد. تایمرهای سخت افزاری و نرم افزاری. در ادامه با هر کدام از این دو دسته آشنا خواهید شد.
1-2# تایمرهای سخت افزاری
یکی از انواع تایمر امرن تایمرهای سخت افزاری است که این نوع تایمرها خود انواع مختلفی دارند. در ادامه به معرفی انواع تایمر سخت افزاری میپردازیم.
1. تایمر مکانیکی
نحوه کار یک تایمر مکانیکی شبیه به یک ساعت زنگ دار مکانیکی می باشد.
ساده ترین و قدیمیترین نوع تایمر مکانیکی نوعی ساعت است که در داخل آن یک مقدار ثابت شن و ماسه از طریق یک راه باریک از یک محفظه به محفظه دیگری برای اندازه گیری یک فاصله زمانی تخلیه می شود.
اين نوع تايمر امرن از يك موتور كوچك با قطب چاك دار تشكيل میشود كه از طريق چرخ دنده يك ديسك را در مقابل ميكروسوئيچ مي چرخاند. ساختمان داخلي تايمر موتوري به این صورت است که محل ديسك در لحظه شروع بكار، قابل تنظيم میباشد و بعد از تنظيم زمان آن (توسط زائده خارجي) و تغذيه تايمر، موتور با یک دور ثابت شروع به گردش میکند و همزمان با گردش موتور، زمان تايمر نیز آغاز می گردد.
2. تایمر موتوری یا الکترومکانیکی
پس از چرخش، به علت برخورد با زائده ديسك متوقف مي شود و به ميكروسوئيچ داخلي فرمان مي دهد و كنتاكت هاي تايمر عمل مي كنند و بطور اتوماتيك قطع مي شوند و موتور از كار مي افتد. زمان وصل اين رله ها از دهم ثانيه تا بطور دائم قابل تنظيم میباشد.
3. تایمر الکترونیکی
تايمرهاي الكترونيكي براي تنظيم زمان هاي كمتر از ثانيه تا چندين ثانيه مورد استفاده قرار میگیرند.
در ساختمان اصلی اين نوع تايمرها از انواع مدارها و قطعات الكترونيكي استفاده شده است.
در نوعي از تايمرهای الکترونیکی در واقع با شارژ و دشارژ شدن يك خازن بوبين يك رله كوچك تحريك مي شود. اصول این تایمر ها بر مبناي مدار RC خازن و مقاومت و تعویق زماني پابرجا است.
در ساده ترين نوع تايمر الكترونيكي در تايمر نوع خازني، رله هنگامي وصل مي شود كه خازن شارژ شده و ولتاژ دو سر آن برابر ولتاژ وصل رله گردد. پس از وصل کردن رله، بار ذخيره شده در خازن روي مقاومتي كه توسط كنتاكت باز رله به دو سر خازن وصل مي شود تخليه میشود.
4. تایمر پنوماتیکی (فشار هوا)
در اين تايمر امرن از خاصيت ذخيره سازي و فشردگي هوا استفاده شده است. به این روش كه رله در زمان رها شدن خيلي راحت آزاد ميشود وقتي كه بوبين تحريك قسمت متحرك را جذب ميكند، اهرم قطعه اي را كه به شكل دم آهنگري است، فشار میدهد. هواي داخلي دم از طريق سوپاپ يكطرفه خارج میگردد. زمانی كه بوبين از تحريك خارج شد، فنر دم را منبسط مي كند و دم، از طريق سوپاپ تنظيم، از هوا پر ميشود.
سرعت انبساط دم در ارتباط با پيچ تنظيم متفاوت است.
كار اين زمان سنج شبيه به تايمر موتوري میباشد تنها با اين تفاوت كه زمان سنج موتوري پس از تنظيم و وصل بوبين آن به ولتاژ آغاز به كار مي كند، ولي زمان سنج نيوماتيكي پس از قطع بوبين آن از ولتاژ آغاز به کار خواهد کرد.
2-2# تایمر نرم افزاری
بسیاری از تایمر ها در حال حاضر در نرم افزار اجرا می شوند در کنترل کننده های مدرن از PLC به جای یک جعبه پر از قطعات الکترو مکانیکی استفاده میشود. (PLC یک کنترل کننده منطقی قابل برنامه برنامه ریزی است.)
در PLC ها تایمر به طور معمول توسط نرم افزار ساخته و به کنترلر شبیه سازی شده است و در تایمر فقط یک ورودی در جدول نگه داری شده توسط نرم افزار میباشد .
تایمر ها به طور معمول یک بازه زمانی مشخص شده را تا صفر میشمارند . به کلیدهای زمان که مکانیسمی زمانی برای فعال کردن یک کلید را دارند نیز گاهی تایمر میگویند .
1. تایمر H3CR-A8
این نوع تایمر نیز یکی از دیگر از انواع تایمرهای امرن است که خود انواع مختلفی دارد. دسته بندی این نوع تایمر را میتوانید در زیر مشاهده نمایید.
2. تایمر دو زمانه امرن
از ویژگی های بسیار مهم تایمرها صرفه جویی آنها در مصرف انرژی است و همچنین تایمرها این قابلیت را دارند که در صورت قطعی برق و وصل شدن مجدد آن به عملکرد خود بدون ایجاد وقفه، ادامه دهند.
تایمر میتواند سیگنال ورودی را دریافت کرده و پس از طی زمان مشخص شده به سیگنال خروجی تبدیل کند.
تایمرها در صنعت معمولا برای ایجاد کاری مشخص در زمان تعیین شده مورد استفاده قرار می گیرند، برای مثال روشن و خاموش کردن چراغها در محیطهای مرغ داری.
تایمر دو زمانه امرن از تجهیزات مهم و کاربردی می باشد که در مکان های مختلف قابلیت استفاده داشته و از آنجاییکه زمان بندی در بسیاری از مواقع از اهمیت ویژه ای برخوردار است، میتوان از این تایمر ها برای کارکرد بهتر استفاده کرد.
3# کاربرد تایمر امرن
تایمر امرن مناسب برای کارگاه های صنعتی، گلخانه ها، مغازه و فروشگاه و سوپر مارکت ، مرغداری ها و گاوداری ها و هزاران جای دیگر است که شما نیاز دارید برخی وسایل را روشن و خاموش کنید.
وسایلی مانند لامپ و لوازم روشنایی و تابلو مغازه و ویترین و کولر(در نقش ریموت کنترل کولر آبی یا گازی با تعیین زمان) و یا وسایل گرمایشی برقی مانند بخاری برقی و گرم کنندهها و دستگاههای تهویه و تصفیه آب یا هوا و پمپ آبیاری درختان و گلخانه و هزاران وسیله الکتریکی دیگر در زمان های دلخواه و تعیین شده یا نشده.
تایمرها در واقع به عنوان یک واسطه عمل میکنند و میان سیمکشی دستگاه مورد نظر و جریان برق قرار گرفته و طبق تنظیمات شما در زمانهای معین شده برق آن وسیله را قطع یا وصل میکنند.
از انواع کاربردهای تایمر امرن میتوان موارد زیر را نام برد.
- کاربردهای تایمرها
- تابلو ها و تابلوهای فرمان
- اتوماسیون و صنعت
- زمان سنجی
- راه اندازی خودکار دستگاهها
- شروع و راهاندازی
- پمپ آب
- گلخانه و پرورش قارچ
4# پایه تایمر امرون
تایمر امرن در انواع مختلفی با تعداد پایههای مختلف تولید میشوند و تعداد پایهها میتواند ۸ یا ۱۱ پایه و یا انواع دیگری باشد.
اما به طور کلی تایمر سوکتی دارای دو مدل ۸ پایه و ۱۱ پایه میباشد که در مدل ۸پایه تایمر با وصل تغذیه عملیات زمان سنجی را شروع میکند و مدل ۱۱ پایه علاوه بر وصل تغذیه به تحریک یک پایه جهت شروع زمان سنجی نیاز دارد .
5# نصب تایمر ۸ پایه
تایمر امرن از جمله تایمر های مولتی رنج امرن یکی از پرکاربرد ترین تجهیزات در صنعت برق و مدارات کنترل هستند که با توجه به قابلیت های گسترده ای که در این تایمر مولتی رنج و مولتی فانکشن قرار داده شده است می توانیم بسیاری از انواع مدارهای کنترل زمانی را پیاده سازی نماییم.
6# ویژگی های تایمر ۸ پایه
- اندازه های کوچک
- خروجی را بدون اینکه ورودی متوجه شود چک میکند
- ولتاژ تغذیه AC و DC
- استاندارد های IEC , UL , LR , CCC
7# خرید تایمر امرن
اگر هم اکنون قصد خرید تایمر امرن را دارید بهتر است ابتدا سیستم و فضایی که قرار است در آن از تایمر استفاده نمایید را مشخص کنید تا پس از آن بتوانید نوع تایمر مناسب را انتخاب نمایید. برای انتخاب نوع تایمر مناسب میتوانید از یک متخصص در این زمینه کمک بگیرید.
برای خرید تایمر امرن بهتر است به نمایندگیهای معتبر فروش این محصول در ایران مراجعه نمایید تا بتوانید از کیفیت محصول اطمینان خاطر داشته باشید.
8# قیمت تایمر امرن (Omron)
نمیتوان یک قیمت مشخص را برای تایمر امرن در نظر گرفت زیرا باید بر اساس نوع آن و زمانی که قرار است تایمر بخرید قیمت دقیق مشخص شود.
قیمتها ممکن است به مرور زمان دچار تغییراتی شوند. همچنین انواع مختلف این قطعه دارای قیمتهای متفاوتی با یکدیگر هستند.
بنابراین پس از انتخاب انواع تایمر مورد نظر خود قیمت لحظه ای آن را در سایت آلینداس و یا تماس با مجموعه چک کرده و سپس اقدام به خرید آن نمایید.
9# نمایندگی تایمر امرن
شرکت تولید کننده تایمر امرن در گروه شرکتهای الکترونیکی قرار میگیرد و شرکت اصلی آن در کیوتو ژاپن می باشد.
پایه گذاری این شرکت در سال ۱۹۳۳ توسط فردی به نام کازوما تاتسی، صورت گرفت و تا سال ۱۹۴۸، شرکت امرن توانست فرایند ثبت را به پایان برساند.
در ابتدا شرکت امرن (با نام Omron Tateishi Electronics) شناخته شده بود. در سال های اخیر با پیشرفت چشم گیر شرکت امرون، نمایندگی های خود را در کشور های مختلف با نام نمایندگی امرن و نمایندگی omron افزایش داد.
محصولات تولید شده از شرکت Omron بسیار با کیفیت و با قیمت مناسبی هستند همین امر باعث شده تا بسیاری از کشور ها از جمله ایران به سمت آن جلب شوند . ایران یکی از چند کشوری است که نمایندگی امرن در آن وجود دارد .