نوع و مدهای کاری سنسور التراسونیک که برای هر اپلیکیشنی میتوانید با تغییر مد کاری آن نیازی را که دارند خیلی راحت برآورده کنند.
با توجه به انتخاب اپلیکیشن و سنسور مورد نظر ما نیاز به مشخص کردن مد های کاری سنسور اولتراسونیک داریم.
1# انواع مدهای کاری سنسور التراسونیک :
#1-1 Proximity switch :
تقسیم بندی سنسورهای التراسونیک از نوع خروجی به این شکل است که میتوانید سنسور خروجی آنالوگ یا دیحیتال داشته باشد. همین خروجی ها میتوانند روی مدهای کاری سنسور التراسونیک تاثیر بگذارند.
برای مثال مد proximity مدی است که اصطلاحا سنسور خیلی ساده میخواهد بودن یا نبودن سوژه را در دامنه دید سنسور مشخص کند.
مسلما این بودن یا نبودن میتواند 0 یا 1 باشد که سنسور هایی که خروجی دیجیتال دارند میتوانند این مد را استفاده کنند.
پس این مد مشخصا برای سنسورهایی با خروجی دیجیتال تعبیه شده است.
#1-2 Window mode (مد پنجره ای) :
این مد بسیار پرکاربرد است. برای سنسورهایی با خروجی دیجیتال تعبیه شده است.
کاربرد ساده آن به این شکل است که در واقع یک بازه ای را در فاصله دید سنسور در نظر میگیرید که اگر سوژه شما وارد این بازه شد سنسور عکس العمل نشان بدهد.
برای مثال بین فاصله نقطه a و b خروجی 1 داشته باشیم و خارج از این بازه خروجی 0 داشته باشیم.
#1-3 Reflective mode (مد انعکاسی) :
این مد کاربردی خاص دارد. مکان هان هایی وجود دارد که سنسور را در دستگاه نصب کرده ایم ولی نمیتوانیم فاصله را دقیقا اندازه گیری کنیم.
در واقع فاصله مانع را نمیتوانیم نسبت به سنسور جلو و عقب ببریم و فقط یک انتهایی داریم.
از لحاظ دید سنسور که ما میخواهیم سنسور فقط بین خودش و آن انتها یا آن بازه نهایی را تشخص دهد که به آن مد انعکاسی گفته میشود.
یعنی در واقع سوژه ای را میتوانید به عنوان reflective با آن حد نهایی برای سنسور قرار بدهید و تنظیمات خاص خودش را انجام بدهید.
بعد از اتمام کار میتوانید مشاهده کنید که فقط سوژه بین سنسور و reflective و آن مانع اصلی قرار بگیرد سنسور, خروجی شما را فعال میکند.
#1-4 Foreground mode :
ما در اپلیکیشن کاربردها مانند سنجش سطح مایعات برای اندزه گیری سطح ما یک مانعی را که ممکنه سطح آن زیاد بزرگ نباشد داشته باشیم و نخواهیم آن را ببینیم یک جوری مانع اضافی است و باید آن را در محاسبات خود نیاوریم.
مثلا مخزنی داریم که درون آن مایعی داریم و همزنی داخل آن وجود دارد و سه نوع طبقه همزن داریم وقتی سنسور از بالا این پروسه را نگاه میکند هم سطح مایع و خود همزن را میبیند که ممکنه به تناوب حرکت داشته باشد ما اینجا میتوانیم با استفاده از تنظیمات پیشرفته سنسور این مانع را اگر سوژه ای بازگشت امواج آن به میزان درصد مورد نیاز ما نبود در نظر نگیرد و به عنوان مزاحم آن را فیلتر کند تا ما بتوانیم آن سطح مورد نظر را اندازه گیری کنیم.
مشخصا سطح اصلی میتواند تا 90 درصد امواج التراسونیک را منعکس کند.
ولی سوژه ای که سطح آن کوچک است فرضا پره آن همزن است ممکنه 20 درصد امواج را منعکس کند.
سنسور میتواند متوجه شود که این 20 درصد بارخورد امواج مربوط به مانع و آن سوژه اصلی نیست و آن را میتواند فیلترکند.
#1-5 Analogue mode :
وقتی خروجی سنسور آنالوگ باشد ما بحث scale را خواهیم داشت مثلا بین فاصله 1 تا 6 متر مقدار 1 تا 5 ولت داشته باشیم یا 4 تا 20 میلی آمپر داشته باشیم. این هم یک نوع مد کاری است که مقداری ملموس تر است زیرا هر جا سیگنال آنالوگ داشتیم در ادامه حتما scale کردن را داشتیم.
#1-6 Io-Link mode (مد شبکه) :
یکی از قابلیت های این سنسورها این است که علاوه بر خروجی دیجیتال یا آنالوگ خروجی شبکه مخصوص با سرعت پاسخگویی بسیار بالا را دارا میباشد.
Io-link یکی از شبکه های صنعتی است که از نظرسخت افزاری بسیار کوپک و سرعت پاسخگویی بالایی دارد.
خیلی راحت میتوانید در سنسورها و تجهیزات فیلد آن را قرار بدهند. خیلی از کارها اعم از بدل کردن اطلاعات و تنظیم پارامترهای سنسورها از این شبکه استفاده کنند.
1. مزایا :
این مد کاری نشان میدهد که شما میخواهید از سنسور, خروجی شبکه io-link داشته باشید. که این شبکه میتواند توسط تجهیزات ریموت io به شبکه های استاندارد دیگر تبدیل کنید و لایه های بالاتر کنترلی را داشته باشید.
#1-7 Double sheet controlers :
ما ممکن است در صنایع کاغذ سازی و یا پارچه مدلی را داشته باشیم که بخواهیم قطر و ضخامت یک ورق را با دو ورق روی هم را تشخیص بدهیم که این یک مکانیزم جدیدی است.
به این شکل که از خاصیت نفوذ پذیری امواج التروسونیک استفاده کرده و سنسور را به دو بخش فرستنده و گیرنده تقسیم کرده . سوژه بین این دو سنسور قرار میگیرد و امواج التروسونیک پس از عبور از سوژه اصطلاحا همان ورق میتواند باشد به دریافت کننده میرسد.
میزان میرایی این امواج اندازه گیری و سنسور وجود یک ورق یا دو ورق و یا بیشتر را تشخیص میدهد که در بسیاری صنایع مانند پرس , چاپ و نساجی میتواند استفاده میشود.
کاربرد دیگر استفاده یا سنجش وجود دولایه روی هم توسط امواج التروسونیک است که در صنایع بسته بندی خطوطی نواری داریم که شامل لایه اصلی و label با اختلاف سطحی خیلی کمی است که میتوانیم با استفاده از همین مکانیزم double sheet آن را اندازه گیری و وجود label یا عدم وجود آن را تشخیص دهیم.
#1-8 Edge mode (مد لبه) :
این مد تشکیل شده از سنسور رفت و برگشت به شکلی که مانع زمانیکه وارد حوزه دید سنسور میشود سنسور میتواند تشخیص بدهد که این سوژه چقدر وارد دامنه دید شده که اصطلاحا سنسور لبه گفته میشود یعنی سنسور لبه ی یک سوژه را اندازه گیری میکند که چقدر وارد آن منطقه شده یا خیر.
در صنایع کاغذ برای تعیین موقعیت صفحه از این سنسور لبه استفاده میکنند.