میخواهیم در مورد سنسورها در فیلد اتوماسیون صنعتی صحبت کنیم. ما برای اینکه بتوانیم فعل و انفعالات طبیعی را انالیز کنیم نیاز داریم به برداشت کردن آنها تا بتوانیم این پارامترها را اندازه گیری و پردازش کنیم. وظیفه این برداست کردن سیگنال های طبیعی به عهده سنسورها قرار گرفته شده است. سیگنال های مختلفی در طبیعت داریم که این موارد را به فراخور شکلی که دارند میتوانیم برداشت کنیم و بتوانیم به یک سیگنال استاندارد تبدیل کنیم که در پردازشگرهای الکترونیکی بتوانیم آنها را اندازه گیری کنیم. یکی از مهم ترین سنسورهایی که مهندسین برای کاربرد ها مختلف از آن استفاده میکنند سنسورهای التراسونیک است.
1# سنسور التراسونیک چیست؟ :
سنسور التراسونیک از لحاظ مکانیزم از انتشار امواج التراسونیک استفاده میکنند. ماهیت اصلی امواج التراسونیک دسته بندی در بخش امواج مکانیکال است که مشخصا نیاز به محیط مادی برای انتشار دارند. این مورد زمانیکه میخواهیم سنسور را نسبت به آن کاربرد خاص انتخاب کنیم از اهمیت بالایی برخوردار است و باید حتما آن را در نظر بگیریم. مانند اکثر تکنولوژی هایی که انسان آنها را ابداع کرده سنسورهای التراسونیک هم از طبیعت الهام گرفته شده است. با استفاده از این مکانیزم دانشمندان بر آن شدند که از اسیلاتورهایی که تولید امواج التراسونیک میکنند در داخل سنسور استفاده کنند و این سیستم را اصطلاحا برای انجام کاربردهای مشخص در صنعت اتوماسیون شبیه سازی کنند.
2# کاربرد و روش کارکرد سنسور التراسونیک :
روش کارکردی سنسور التراسونیک بسیار ساده است. ما همه تجربه اکو یا بازگشت صدا در طبیعت را داشتیم , صوت منتشر میشود , به مانع برخورد میکند و نسبت به شکل و اندازه مانع بازخورد خواهد داشت و میتوانیم آن بازخورد را بشنویم. سنسورهای التراسونیک دقیقا همین مکانیزم را انجام میدهند با وجود اینکه میتوانند همزمان , زمان ارسال امواج صوتی و دریافت آن را اندازه گیری کنند. این زمان میتواند پارامتر دقیقی از میزان فاصله نسبت به آن سوژه تا سنسور را به سیستم های پردازش گر بفرستد. شرکت میکرو سونیک آلمان یکی از بزرگترین و تخصصی ترین شرکت های تولید کننده سنسورهای التراسونیک در جهان است. در پارک فناوری دورتموند برای هر نوع اپلیکیشن خاص سنسور خاص خودش را طراحی میکند و به بازار ارائه میدهد.
3# سنسورهای پرمصرف التراسونیک :
سه نوع سنسور پرمصرف این شرکت که از نظر کاربرد , فاصله دید , ابعاد و شکل ظاهری عبارتند از :
- سنسور Mic+ :
این سنسور جز محدوه سنسورهای استوانه ای قرار میگیرد. یکی از مشخصه های این سنسور فاصله دید ماکسیمم آن است و در بقیه محصولات این شرکت بیشترین فاصله دید را به خودش اختصاص داده.
- سنسور Pico+ :
سنسور استوانه ای کوچکی است با قطر 18 که ده دلیل سایزی که دارد بسیار پرکاربرد است.
- سنسور Zes :
سنسور مکعبی بسیار مینیاتوری است که برای کاربرد های خاص خودش ارائه میشود.
4# پارامترهایی برای انتخاب سنسور التراسونیک :
- محیط انتشار و کاری سنسورهای التراسونیک
سنسورهای التراسونیک برای انتشار نیاز به یک محیط مادی دارند و مشخصا چگالی محیط مادی در شکل و سرعت انتشار امواج التراسونیک تاثیر به سزایی دارند. بیش از 99 درد کاربردها در محیط هوا انجام میشود که چگالی آنها همه جا به یک اندازه است.
- دما
دما در چگالی موارد تاثیر دارد. در محیط های گرم چگالی موارد کمتر و مشخصا در این محیط امواج التراسونیک با سرعت کمتری منتشر میشوند این میتوانید یک مقیاس یا خطای خطی را برای اندازه گیری سیگنال خروجی سنسورها ایجاد کند که مهندسین این موارد را باید جدی بگیرند.
- فاصله
سنسورها طبقه بندی های مختلفی دارند و ماهم نسبت به رنجی که هر سنسور میتواند کار انجام دهد سنسور را انتخاب میکنیم.
- نوع خروجی
وظیفه اصلی سنسورها این است که پارامترهای طبیعی را به سیگنال های الکتریکی تبدیل کنند. سیگنال های الکتریکی استاندارد طبقه بندی های مختلفی دارند و نسبت به سیستم اتوماسیون و کنترلی که از آن استفاده میکنید میتوانید این سیگنال ها را انتخاب کنید. طبقه بندی که این سنسور خاص دارد در آن واحد میتواند هم سیگنال آنالوگ ولتاژی و جریانی به شما بدهد و میتواند یک سیگنال را به صورت ترانزیستور 0 تا 24 ولت را به شما به صورت یک فلگ بدهد که میتواند کاربردهای خاصی برای سیستم های اتوماسیون داشته باشد.