رله plc برخلاف رله های شیشه ای که مکعب شکل هستند از لحاظ ظاهری شکل ظاهری متفاوتی دارد و عرض بسیار کمی دارد که میتوانید تعداد زیادی رله را در فضای کمی استفاده کنید.
قصد داریم اطلاعاتی مفید در مورد رله ها انواع و کاربر آنها در اختیار شما قرار دهیم. پیشنهاد می کنیم برای مقالات آموزشی بیشتر در مورد رله ها با قسمت مقالات سایت مجموعه آلینداس همراه باشید.
1# رله PLC :
یکی از رله plc ها از برند فونیکس کنتاکت آلمان است. این رله سبز رنگ از پنچ پایه یا پنچ پین تشکیل شده است.
دو مورد بوبین رله و بقیه مجموع کنتاکت یک رله را تشکیل میدهند. رله به وسیله زبانه مشکلی رنگ قابلیت جداسازی دارد و میتوانید ساختار رله را ببینید.
ساختار رله ها به این صورت است که میزان جریانی که یک حلقه الکتریکی از مصرف کننده میکشد یک مقدار مشخص است.
این رله ها رله های 6 آمپر هستند یعنی در نهایت میتوانیم 6 آمپر از آنها جریان بکشیم. اما جریان حجومی اولیه 10 آمپر را میتوانند تحمل کنند.
قدرت عایقی یا ایزولاسیون این رله ها در حد 4 کیلو ولت یا 4 هزار ولت است. این میزان ولت را تحمل ولی از این مقدار به بعد عایق آنها شکسته میشود.
این رله ها در پایه یک LED کوچک دارند که زمانی که بوبین تحریک میشود و 24 ولت به آن وارد میشود این LED هم روشن میشود که نشان دهنده عملکرد یک رله است.
رله plc فونیکس از دو جز رله و پایه تشکیل شده است.
یکی از رله های پرکاربرد در صنعت رله ای با کد 2966171 است که عمدتا در خروجی plc ها و چینش رله ها روی ریل استفاده میکنیم.
گاها ما در مدار های الکتریکی نیاز داریم تعدادی از پایه های یک رله را به هم متصل کنیم راه هایی برای اینکار وجود دارد :
- راه اول : اتصال از طریق کابل
- راه دوم : استفاده از jumper شاخه ای این قابلیت را دارد که از کنار تمامی بوبین های منفی و یا مثبت و یا کنتاکت ها را به هم متصل کند.
این jumper ها شاخه هایی دارند که در سه رنگ آبی , قرمز و خاکستری به صورت روتین استفاده میشود. این jumper ها میتوانند در حالت عادی 70 عدد رله PLC را بهم متصل کند.
2# معرفی کلی رله :
هر زمان که بخواهیم با یک فرمان کنترلی ارتباط الکتریکی بین دو یا چند نقطه را برقرار کنیم از رله الکترومکانیکی یا همان رله استفاده میکنیم.
دو قسمت اصلی یک رله عبارتند از:
- هسته سیم پیچی به نام بوبین نیز شناخته میشود
- کنتاکت های یک رله
- عملکرد یک رله
با اعمال ولتاژ به دو سر هسته سیم پیچی هسته به آهن ربا تبدیل میشود. این آهنربا وضعیت کنتاکت را تغییر میدهد که منجر به قطع و وصل مدار میشود.
کنتاکت های یک رله انواع مختلفی دارند که متداول ترین انها کنتاکت SPDT است. این کنتاکت از سه اتصال تشکیل میشود که دو اتصال ثابت و یک اتصال متحرک به نام پایه مشترک یا common دارد.
کنتاکتی که در حالت عادی به پایه com متصل است normaly close و دیگری normaly open نام دارد.
رله با یک فرمان کنترلی میتواند بیش از یکسری کنتاکت را قطع و وصل کند.
ولتاژ جریانی که یک رله در کنتاکت قطع و وصل میکند میتواند کاملا متفاوت با ولتاژ جریانی که در بوبین وجود دارد باشد.
در حقیقت قسمت بوبین و کنتاکت هیچ ارتباط الکتریکی با هم ندارند و نسبت به هم ایزوله هستند.
به عنوان مثال یک رله با ولتاژ 24 ولت DC در بوبین میتواند یک لامپ 220 ولت AC را در خروجی قطع و وصل کند.
3# چرا از رله plc استفاده میکنیم ؟
مورد اول : یکی از کارهای مهمی که یک رله انجام میدهد ایزولاسیون یا عایق بندی قسمت ورودی و قسمت خروجی است و شما هیچ ارتباط الکتریکی بین قسمت ورودی و خروجی نمیبینید زیرا از طریق هوا فاصله هوایی ایجاد میشود. پس زمانیکه بخواهیم ورودی و خروجی را از لحاظ الکتریکی ایزوله کنیم از رله استفاده میکنیم.
مورد دوم : با استفاده از با یک وسیله کوچک (رله PLC) میتوانیم بار خیلی قوی و مصرف کننده را مستقل از ورودی قطع و وصل کنیم.
مورد سوم : مثلا زمانی که از یک کنترلر استفاده میکنیم و در خروجی رله داریم یک رله هم واسط قرار میدهیم که اگر جریان احیانا بیشتر از سیستم کشیده شد اگر قرار به سوختن رله باشد آن رله, رله واسط باشد. رله یک واسط است و از وسیله شما مراقبت میکند و صدمه ای به کنترلر شما نمیرساند.
4# نکاتی که باید در انتخاب رله بدانید :
- شکل ظاهری یک رله
- نوع و سطح ولتاژ بوبین
- جریان یک رله که همان جریان قابل تحمل کنتاکت است
- تعداد ونوع کنتاکت های یک رله