آیا طرز استفاده از دستگاه فشار خون Omron میدانید؟ در کمتر از 5 دقیقه ما به شما طرز استفاده دستگاه فشار خون امرن به شما آموزش می دهیم.
دنیای مدرن، با تمام جذابیتها و راحتیهایی که برای ما به ارمغان آورده است؛ مشکلاتی را نیز پیش روی ما قرار داده. امروزه طبق آمارها، بیماری فشار خون، از جمله بیماریهای رایج و خطرناک در سراسر جهان است و علت آن را میتوان سبک زندگی ایستا و کم تحرک امروزی، یا تغذیه ناسالم و ساعات خواب به هم ریخته و مصرف سیگار و … دانست.
به هر حال، فشار خون امری است که نمیتوان وجود آن را نادیده گرفت. در اهمیت سنجش مداوم فشار خون همین نکته کافی به نظر میرسد که با سنجش مداوم آن میتوان از بسیاری از اتفاقات، مثلا سکته قلبی و … پیشگیری نمود.
برای سنجش فشار خون، از فشار سنج استفاده میشود. شما احتمالا بارها، انواع فشارسنجها، از جیوهای گرفته تا عقربه ای را در مراکز بهداشت و کلینیکهای درمانی مشاهده کردهاید. کار با این فشارسنجها علی رغم این که کار پیچیده و سختی نیست؛ اما مشکلات خاص خود را دارد. بسیاری از افراد ترجیح میدهند تا از فشارسنجهای دیجیتال استفاده کنند.
فشارسنجهای دیجیتال با به کار گرفتن تکنولوژیهای جدید، کار با فشارسنج را به کاری ساده و بیدردسر تبدیل کردهاند. شرکتهای زیادی در حوزه ارائه فشارسنجهای دیجیتال فعالیت دارند و شرکت ژاپنی امرون، در این زمینه هم یکی از از پیشگامان و نامهای معتبر است.
در ادامه این مطلب قصد داریم تا طرز استفاده از دستگاه فشار خون Omron را به شما آموزش دهیم. اما قبل از آن و برای این که بدانیم دستگاه دقیقا چه چیزی را اندازه میگیرد و این کار را چگونه انجام میدهد؛ بد نیست تا خود مفهوم فشار خون و اندازه گیری آن را به صورت اجمالی با هم مرور نماییم.
فشار خون به زبان ساده
قبل از پرداختن به طرز استفاده از دستگاه فشار خون Omron و بررسی علامتهای روی دستگاه فشار خون امرون، بد نیست تا خود فشار خون و شیوه سنجش آن را بهتر بشناسیم تا اعداد ظاهر شده روی صفحه فشارسنج امرن و طرز کار آن را بهتر درک کنیم.
اندام و اعضای داخلی بدن ما، برای فعالیت به دو عنصر اساسی نیاز دارند؛ اکسیژن و انرژی، هر دو این موارد توسط خون به آنها میرسد و خون هم از طریق قلب به سرتاسر نقاط بدن پمپاژ میگردد. فشار خون دقیقا کمیتی است که همین موضوع را بررسی میکند و قصد دارد ببیند آیا فشار خون ما، در حد طبیعی است؛ یا پایینتر از حد طبیعی است و اکسیژن و انرژی به همه اعضای ما نمیرسد یا اینکه بیشتر از حد طبیعی است و ممکن است رگهای ما را دچار آسیب یا پارگی کند.
طبیعتا بر اساس تجربه جدولی برای فشار خون استاندارد ایجاد شده که به آن، جدول اندازه گیری فشار خون میگویند و پس از سنجیدن فشار خون خود، باید مقدار به دست آمده را با مقدار موجود در جدول، که بر اساس سن و جنسیت تقسیم بندی شده؛ مقایسه نمایید.
سنجش فشار خون
حالا به بخش دوم میرسیم و آن هم چیزی نیست جز این که سنجش فشار خون چگونه انجام میشود. ساختار این فرایند بسیار ساده است. اگر بدانیم که در سنجش فشار خون، تاکید روی چه چیزی است؛ قطعا راحتتر، طرز استفاده از دستگاه فشار خون Omron را درک خواهیم کرد.
در سنجش فشار خون، ابتدا سعی میشود تا نبض رگ به صفر برسد و این کار از طریق باد کردن بخشی تحت عنوان کاف صورت میگیرد. این بخش دور بازوی شما بسته شده و با باد شدن، فشار هوای درون آن افزایش پیدا کرده و از طرف دیگر، میزان انتقال خون در رگ محل بسته شدن کاف، به صفر نزدیک میشود. پس از ایستادن نبض، هوای درون کاف تخلیه میشود و فشار خون ما، باعث حرکت جیوه در استوانه مخصوص و مدرج خود میشود و بر این اساس فشار خون را میسنجیم. علت این موضوع که واحد سنجش فشار خون میلیلیتر جیوه است، چیزی جز این موضوع نیست.
علامت dia در فشارسنج امرن
اما احتمالا شما هم دو اصطلاح دیاستولیک و سیستولیک را شنیده باشید؛ معنی این دو اصطلاح چیست؟ در طی مراحلی که برای اندازه گیری فشار خون نام بردیم؛ فشار شما دو بار سنجیده میشود؛ یک مرتبه وقتی قلب شما در حال استراحت است که به آن فشار دیاستولیک میگوییم و علامت Dia در فشارسنج دیجیتال بیانگر آن است و مرتبه دیگر هم در زمان پمپاژ، فشار خون شما سنجیده میشود که به آن سیستولیک میگوییم. فشار دیاستولیک، همان فشار پایین و فشار سیستولیک، فشار بالاست.
در طی اندازه گیری فشار خون، چند نکته مهم وجود دارد که باید به آن دقت کرد. اول اینکه ضربان قلب شما باید در حالت طبیعی باشد. برای این که از این موضوع مطمئن شوید؛ چند دقیقه روی صندلی به صورت صاف بنشینید و بعد فشار خون خود را اندازه بگیرید.
نکته مهم بعدی در صحیح بستن کاف و میزان باد کردن آن است. اشتباه در این دو مورد میتواند نتیجه فشار خون را دستخوش تغییرات زیادی کند.
آخرین نکتهای که باید قبل از پرداختن به طرز استفاده از دستگاه فشار خون Omron به آن اشاره کنیم هم این است که فشار خون به صورت نرمال و در طول شبانه روز و حتی برای افراد مختلف، متفاوت خواهد بود و بهتر است که برای تصمیم گیری در مورد میزان فشار خون، روند آن را در نظر داشته باشید. البته اگر فشار خون فردی، بیشتر یا کمتر از حد تعیین شده ۸۰ تا ۱۲۰ باشد؛ باید فورا به پزشک مراجعه کرد.
قدم به قدم؛ طرز استفاده از دستگاه فشار خون Omron
پیش از همه به یاد داشته باشید که فشارسنج های امرون همه از نوع دیجیتال هستند و کار با آنها بسیار ساده است. اگر دوست دارید؛ طرز استفاده از همه انواع این دستگاه از فشارسنج امرن m3 تا فشارسنج امرن m6 را یاد بگیرید؛ با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
برای سنجش فشار خون با دستگاه امرون، ابتدا لازم است تا چند دقیقهای صاف بنشینید تا ضربان قلب شما به حالت نرمال برگردد. اگر ضربان قلب شما نرمال نباشد؛ دستگاه فشار خون امرون، این موضوع را به صورت هشداری روی صفحه ظاهر میکند.
در قدم بعدی لازم است تا کاف را دور بازوی خود ببندید؛ به یاد داشته باشید که بهتر است کاف را موازی با قلب دور بازو ببندید و بهتر است، با توجه به این که فشار خون دستهای چپ و راست با هم تفاوت دارند؛ همیشه از یک دست برای سنجش فشار خون استفاده کنید. طرز استفاده از دستگاه فشار خون Omron در این مرحله بسیار ساده است؛ چون این دستگاه به فناوری هشدار کاف هم مجهز شده و در صورتی که کاف را در جای اشتباهی بسته باشید؛ از طریق آلارم و هشدار، شما را از این موضوع مطلع میکند.
قدم سوم باد کردن کاف است که دستگاه فشار خون امرون، این کار را هم به صورت خودکار انجام میدهد. حدودا همه فشارسنجهای امرن، به فناوری IntelliSense تجهیز شدهاند. یعنی کاف را برحسب ویژگیهای فرد، به اندازه مورد نیاز باد میکنند. معمولا سقف باد شدن کاف ۲۲۰ است اما اگر در مواردی خاص به میزان بیشتری از فشار درون کاف نیاز داشتید؛ کافیست دکمه روشن و خاموش را نگه دارید.
قدم بعدی هم خالی شدن باد و خواندن فشار خون است. در این مرحله هم طرز استفاده از دستگاه فشار خون امرن “How To Monitor Blood Pressure” بسیار ساده است. زیرا هر دو فشار دیاستولیک و سیستولیک به صورت عدد به شما نمایش داده میشوند و کنار فشار دیاستولیک علامت Dia دیده خواهد شد. اگر قصد دارید از فشارسنج برای افراد بیسواد هم استفاده کنید؛ فشار سنج امرن فوقالعاده است. چون این فشار سنج میتواند در صورت خطر، فرد را با اعلام های رنگی مطلع نماید.
حالا شما فشار خون خود را سنجیدهاید اما یک نکته مهم دیگر باقی مانده است و آن هم این است که فشار خون شما، در طول زمان در دستگاه فشار خون امرون ذخیره شده است. تعداد دادههای ذخیره شده در این دستگاه، بسته به مدل آن میتواند متفاوت باشد و شما میتوانید با فشار دادن دکمه حافظه، این نتایج را دیده و آن را مرور کنید.
همچین در بیان طرز استفاده از دستگاه فشار خون Omron این نکته هم بسیار مهم است که میتوان در این دستگاهها، فشار خون دو کاربر متفاوت را به صورت مستقل ذخیره کرد تا از تداخل نتایج با هم جلوگیری شود.
یه عنوان آخرین نکته هم باید گفت که دستگاه فشار خون امرون دقت بسیار بالایی دارد و در کنار همه این موارد، تعداد نبض و ضربان قلب شما را هم اندازه میگیرد و روی صفحه به شما نمایش میدهد تا خیالتان راحت باشد.
علامت های روی دستگاه فشار خون امرون
طبیعتا ما وقتی میتوانیم بگوییم که طرز استفاده از دستگاه فشار خون Omron را به صورت کامل یاد گرفتهایم که معنی تمامی نشانهها و علایم ظاهر شده روی صفحه آن را بدانیم. با این که بر حسب مدل فشارسنج این علائم میتوانند اندکی تغییر کنند اما اختلاف آنها در حدی نیست که شما را به اشتباه بیاندازد.
شما در بالای صفحه نمایشگر دستگاه فشار خون امرن، تاریخ و ساعت را مشاهده خواهید کرد. در بخش سمت چپ و در بالاترین بخش، علامت مربوط به دابل چک را میبینید. این علامت به شما اطمینان خاطر میدهد که نتیجه نشان داده شده کاملا دقیق است.
در سمت چپ و زیر علامت دابل چک، دو نشانه SYS و Dia نوشته شده که نشان از فشار خون سیستولیک و دیاستولیک دارد. پایینتر از این دو، علامت قلب را خواهید دید که زیر آن عددی نوشته شده و این عدد ضربان قلب شما را نمایش خواهد داد. اگر باطری دستگاه هم ضعیف شده باشد؛ در پایینترین بخش سمت چپ علامت مربوط به آن را خواهید دید.
در سمت راست بالا، دو آیکون کوچک را خواهید دید که به ترتیب، مقدار متوسط فشار خون و وضعیت ثبت شدن فشار خون در حافظه دستگاه را به شما نمایش میدهند. در ادامه در سمت راست نمایشگر دو علامت دیگر وجود دارد که مربوط به ضربان نامنظم قلب و خطای حرکت در هنگام اندازه گیری فشار خون است.
پایین این علائم، حالتی استوانهای را مشاهده میکنید که میزان فشار هوای دمیده شده درون کاف را مشخص میکند و پایین آن علامتی وجود دارد که در هنگام تخلیه هوای درون کاف روشن میشود.
در پایینترین بخش سمت راست هم، علامت مربوط به هشدار دهنده کاف و شماره نتیجه در حافظه را مشاهده خواهید کرد.
جمع بندی
ما در این مطلب تلاش کردیم که طرز استفاده از دستگاه فشار خون Omron را به طور کلی و فارغ از مدل آن به شما آموزش دهیم. با توجه به شباهت زیاد دستگاههای فشارسنج امرون، این مطلب میتواند به شما در یادگیری طرز کار با این دستگاهها کمک کند اما پیشنهاد میکنیم که طرز استفاده از هر دستگاه را بسته به مدل آن به طور اختصاصی یاد بگیرید. اما جدا از این موضوع باید روی این نکته تاکید کرد که استفاده از دستگاههای فشار خون امرون، از هر مدلی که باشند؛ به خاطر دیجیتالی بودن و فناوریهای نوین به کار رفته در آنها بسیار راحت است و پیچیدگی خاصی ندارد.
پیشنهاد میکنیم اگر قصد خرید دستگاه فشار خون را دارید؛ به خصوص برای افراد سالمند یا کمسواد؛ حتما از مدلهای دیجیتالی و باکیفیت استفاده کنید تا خیالتان از این بابت که فرد میتواند به درستی فشار خون خود را اندازه بگیرد؛ آسوده باشد و از آن مهمتر، نتایج در دستگاه ثبت شده و شما بتوانید در فواصل منظم آنها را بررسی نمایید.
در نهایت باید گفت که طرز استفاده از دستگاه فشار خون Omron فارغ از مدل آن بسیار ساده است و تنها با چند بار تمرین میتوانید با دقت بالا، فشار خون را اندازه بگیرید و اگر قصد تهیه دستگاه فشارسنج امرن، در انواع مدلها را دارید؛ کافیست با ما تماس حاصل نمایید.