تفاوت پی ال سی compact و پی ال سی مدولار چیست؟ اگر در حوزه صنعت فعال باشید یا از متخصصان و مهندسان این حوزه باشید حتما تا به حال به اتوماسیون صنعتی برخورد کردهاید. از طرف دیگر حتما میدانید که قطعهای که به معنای واقعی کلمه همه کاره و مغز متفکر و به تعبیر اهالی این صنعت جادوگر این حوزه است پی ال سی است.
پی ال سی با ورود خود به بازار توانست چهره بازار و پروسهها و رویههای تولیدی را به شکلی تغییر دهد که امروزه تصور فرایند تولیدی بدون در نظر گرفتن پی ال سی غیرممکن به نظر برسد.
این قطعه که به محض ورود با استقبال چشمگیر اهالی صنعت و کارخانههای بزرگ روبرو شد؛ خیلی زود به پای ثابت تمام کارخانهها و کارگاهها تبدیل شد و در نتیجه تقاضای بالایی برای آن به وجود آمد.
همین موضوع باعث شد تا شرکتهای زیادی وارد حوزه تولید پی ال سی شوند و از طرف دیگر مطابق نیازهای روز انواع مختلفی از آن را به بازار عرضه کنند. از میان این انواع مختلف پی ال سی کامپکت و پی ال سی ماژولار یا مدولار طرفداران بیشتری دارند و سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص دادهاند.
اما سوال اصلی این مطلب این است که تفاوت پی ال سی compact و پی ال سی مدولار در چیست؟ برای پاسخ دادن به این سوال راهی جز بررسی ساختار پی ال سی در حالت کلی نداریم. ما به صورت مختصر به plc خواهیم پرداخت و بعد سراغ تفاوت پی ال سی compact و پی ال سی مدولار خواهیم رفت. البته اگر دوست دارید که با پی ال سی به صورت کلی یا با انواع آن مثلا پی ال سی کامپکت به صورت مفصلتر آشنا شوید؛ میتوانید به مطالب مربوط به آنها سر بزنید.
پی ال سی، آغاز جادو در دنیای صنعت!
قبل از پرداختن به تفاوت پی ال سی compact و پی ال سی مدولار ناگزیریم که به صورت کوتاه تاریخچه و ساختار این قطعه را فارغ از انواع مختلف آن بررسی کنیم. در حقیقت تفاوت پی ال سی compact و پی ال سی مدولار در همین ساختار نهفته است.
پی ال سی در دهه هشتاد میلادی به بازار عرضه شد و اگر بخواهیم خیلی ساده آن را معرفی کنیم باید بگوییم کنترل کننده منطقی قابل برنامه نویسی. در حقیقت میتوان گفت که plc یک کامپیوتر است؛ کامپیوتری که برنامه دارد و میتواند طبق آن و دادههای محیطی تصمیم بگیرد؛ کامپیوتری که علاوه بر همه اینها با محیط صنعتی همخوانی و مطابقت دارد و از ابتدا برای به کار رفتن در چنین محیطی طراحی شده است.
خب این قطعه که این همه از آن تعریف کردیم چه ساختاری دارد؛ پیش از پرداختن به تفاوت پی ال سی compact و پی ال سی مدولار باید ساختار کلی این قطعه را مرور کنیم.
پی ال سی از چهار بخش مجزا ولی مرتبط تشکیل شده است.
اول قسمت تغذیه که به نظر میرسد نام آن همه چیز را نشان میدهد و نیازی نیست که در مورد آن صحبت کنیم.
قسمت دوم پردازنده که دقیقا مانند کامپیوتر کار میکند. یعنی اطلاعات را از محیط و به وسیله سنسورها دریافت میکند و طبق برنامه خود؛ تصمیمات لازم را میگیرد. میتوان در این قسمت برنامههای مختلفی نوشت و این موضوع به حافظه پی ال سی بستکی دارد. قابلیت برنامه ریزی مجدد چیزی است که نباید به راحتی از آن گذر کرد چون این قابلیت باعث میشود که شما بتوانید پروسه تولید خود را با چند خط کد تغییر دهید و در مقایسه با اتوماسیون های قدیمی که به وسیله رلهها اجرا میشد کار به مراتب کمتری داشته باشید. زبان برنامهنویسی پی ال سی هم بسته به شرکت تولید کننده آن متفاوت است؛ البته زبانهای محدودی برای این کار وجود دارد اما معمولا شرکتهای تولید کننده زبان خاصی را برای محصولات خود انتخاب میکنند.
قسمت ورودی وظیفه دریافت اطلاعات از سنسورها و انتقال آن به پردازنده را بر عهده دارد. اگر سوالتان این است که آیا نمیشد پردازنده را مستقیم به سنسورها متصل کرد باید بگوییم که این کار به دو علت مناسب نیست. اول این که امکان آسیب رسیدن به پردازنده افزایش پیدا میکند و دوم هم این که نوسانات سنسورها میتواند تاثیر زیادی روی تصمیمات پردازنده بگذارد که اصلا اتفاق خوبی نیست.
قسمت آخر هم بخش خروجی است که دستورات پردازشگر را به عملگرها یا بخش رباتیک متصل میکند و علت وجودی آن هم درست مثل قسمت ورودی پی ال سی است.
خب حالا وقت آن رسیده تا سراغ تفاوت پی ال سی compact و پی ال سی مدولار برویم.
تفاوت پی ال سی compact و پی ال سی مدولار در چیست؟
اگر بخواهیم تفاوت پی ال سی compact و پی ال سی مدولار در یک کلام بیان کنیم باید بگوییم که در نوع مدولار هر چهار بخش به صورت مجزا تهیه شده و در مرحله بعد به هم متصل میشوند اما در پی ال سی کامپکت هر چهار بخش در داخل یک باکس قرار گرفته و در اختیار شما قرار داده میشود.
شاید فکر کنید تفاوت پی ال سی compact و پی ال سی مدولار آنقدر مهم نیست اما همین موضوع تفاوتهای زیادی را ایجاد میکند که در ادامه به معرفی تک تک آنها خواهیم پرداخت.
- اول از همه این تفاوت پی ال سی compact و پی ال سی مدولار باعث میشود تا تعداد ورودی و خروجی پی السی کامپکت محدود باشد و نتواند تعداد آنها را افزایش قابل توجهی داد. اما چرا تعداد ورودی و خروجی مهم است؟ چون به حسب همین تعداد ورودی و خروجی است که پی ال سی به دستگاههای مختلف متصل میشود و هر چه این تعداد بیشتر باشد یعنی پی ال سی میتواند دستگاههای بیشتری را کنترل کند. پس اگر شما یک PLC فشرده یا همان کامپکت در اختیار داشته باشید و بخواهید که خط تولید خود را گسترش دهید با دردسرهای زیادی مواجه خواهید شد.
- دومین موردی که باید در تفاوت پی ال سی compact و پی ال سی مدولار به آن توجه کرد این است که نصب و راهاندازی پی ال سی مدولار یا ماژولار به مراتب پیچیدهتر از نوع کامپکت است.
- سومین مورد مهمی که تفاوت پی ال سی compact و پی ال سی مدولار ایجاد میکند؛ ابعاد است. در حقیقت ابعاد پی ال سی در بسیاری از موارد به علت به محدودیت فضا اهمیت ویژهای دارد و نوع فشرده یا کامپکت به علت ابعاد کوچکتر کاربرد بیشتری دارد.
- نکته بعدی در مورد تفاوت پی ال سی compact و پی ال سی مدولار محافظت از آنها است. شما برای محافظت از پی ال سی کامپکت نیاز نیست کار خاصی انجام بدهید چون این نوع داخل محفظهای سخت و مقاوم قرار گرفته اما برای محافظت از نوع مدولار باید حتما تدابیر لازم را اتخاذ کنید.
- مورد آخر در باره تفاوت پی ال سی compact و پی ال سی مدولار هم به قابلیت آنها برمیگردد. شما برای راهاندازی اتوماسیون صنعتی در اندازه بزرگ حتما به نوع مدولار پی ال سی نیاز خواهید داشت.
دیدیم که همین تفاوت پی ال سی compact و پی ال سی مدولار “DIFFERENCE BETWEEN MODULAR & COMPACT PLC” که به ظاهر ساده است میتواند چه تاثیرات مهمی در انتخاب و کارایی پی ال سی داشته باشد.
ویژگیها | Compact PLC | Modular PLC |
قابلیت تعمیر آسانی | نیست | بله |
آسانی در نگهداری نسبت به Compact PLC | بله | بله |
تعداد ثابت ورودی و خروجی | بله | نیست |
امکان اضافه کردن ورودی و خروجی توسط کاربر در سیستم Modular PLC | نیست | بله |
مناسب برای کاربردهای کوچک و بهترین استفاده برای استفاده در خانه | بله | نیست |
استفاده برای اهداف صنعتی و همچنین برای گسترش و رشد صنعتی آینده | نیست | بله |
هزینه پایین | بله | نیست |
در ادامه به معرفی مزایای هر یک از این پی ال سی ها خواهیم پرداخت تا مقایسه آنها برای شما راحتتر شود.
ویژگیهای پی ال سی کامپکت
از جمله ویژگیهای این نوع باید به این موارد اشاره کرد:
- مناسب برای پروژههای متوسط و کوچک
- تعداد محدود ورودی و خروجی
- ابعاد مناسب
- مقاومت بالا
- قیمت مناسب نسبت به پی ال سی مدولار
- انعطاف متوسط
- استحکام زیاد
- تنوع بالا
- عیب یابی و تعمیر پیچیده
- سهولت و آسانی نصب و راهاندازی
ویژگیهای پی ال سی مدولار
- مناسب برای پروژههای بزرگ
- تعداد ورودی و خروجی بالا
- امکان افزایش تعداد ورودی و خروجی به راحتی
- قیمت بالاتر نسبت به پی ال سی کامپکت
- امکان شخصی سازی و تنوع زیاد
- انعطاف بالا
- نیازمند تخصص برای نصب و راهاندازی
- برنامهنویسی پیچیدهتر
- عیب یابی و تعمیر سادهتر
پی ال سی مدولار یا کامپکت؟
خب ما تا اینجا سعی کردیم تا تفاوت پی ال سی compact و پی ال سی مدولار را بیان کنیم اما اگر با این توضیحات هنوز هم برای انتخاب نوع پی ال سی خود سر در گم هستید باید چند مرحله زیر را طی کنید:
نیازهای خود را به صورت دقیق مشخص کنید
شما برای انتخاب بین این دو نوع پی ال سی باید بدانید که انتظار چه کاری و در چه ابعادی از آنها دارید. این یعنی شما باید بدانید دقیقا به چه چیزی نیاز دارید و این موضوع هم باید از طریق افراد متخصص به صنعت و البته آشنا با فرایند اتوماسیون صنعتی انجام شود..
آیندهنگری را فراموش نکنید!
علاوه بر سنجش نیازهای امروز خود حتما به این نکته هم توجه کنید که امکان پیشرفت و توسعه کار شما چقدر است و مثلا در چند وقت آینده آیا نیازهای شما تغییر خواهد کرد یا خیر. این موضوع باعث میشود تا دید بازتری در هنگام انتخاب داشته باشید.
تفاوت پی ال سی compact و پی ال سی مدولار را بشناسید
حالا که نیاز خود را مشخص کردهاید باید بدانید که این دو نوع چه فرقی با هم دارند و بسنجید که کدام مناسب تر است . ما در بخشهای قبل به طور مفصل این تفاوت را بررسی کردیم.
بودجه خود را تعیین کنید
متاسفانه نیازهای شما تنها عامل تعیین کننده برای انتخاب نیستند و همیشه عاملی به اسم قیمت در این میان وجود دارد. پس حتما بعد از سنجیدن نیازها و شناخت تفاوت پی ال سی compact و پی ال سی مدولار بودجه خود را مشخص کنید.
دانش فنی خود را در نظر بگیرید
اگر تازه پا در عرصه تولید گذاشتهاید و تخصص زیادی در این حوزه ندارید؛ حتما دانش فنی خود برای انتخاب نوع پی ال سی لحاظ کنید. چون چنان که دیدیم، پی ال سی مدولار نیازمند تخصص و دانش فنی بالاتری است.
انتخاب کنید!
حالا وقت آن رسیده است تا با در نظر گرفتن تمامی این موارد؛ نوع پی ال سی مناسب خود را انتخاب نمایید. البته تنها نوع پی ال سی مهم نیست بلکه مواردی مثل ویژگیهای فنی هر محصول نیز اهمیت بالایی دارند.
ما برای آشنایی بیشتر شما، در مطالبی مجزا به هر یک از انواع پی ال سی پرداختهایم و حتی مدلهای مختلف هر نوع، مثلا انواع پی ال سی امرن، را معرفی کردهایم و اگر احساس کردید که به مشاوره بیشتر نیاز دارید اصلا نگران نباشید چون ما کنارتان هستیم.